EU-ontbossingswet En Nieuwe Transparantie-eisen: Wat Betekent Dit Voor Jouw Bedrijf? | Anthesis Netherlands (2024)

EU-ontbossingswet En Nieuwe Transparantie-eisen: Wat Betekent Dit Voor Jouw Bedrijf? | Anthesis Netherlands (1)

De recent aangenomen EU-regelgeving tegen ontbossing (EUDR) verbiedt het op de EU-markt brengen van grondstoffen en producten die hebben bijgedragen aan ontbossing. Vanaf 30 december 2024 zijn bedrijven verplicht tot gedetailleerde due diligence en verificatie om compliance voor producten en gerelateerde grondstoffen aan te tonen.

Gezonde bossen zijn van levensbelang. Ze maken ecosysteemdiensten zoals CO2-vastlegging mogelijk, en vormen een inkomstenbron voor talloze gemeenschappen over de wereld. Onhoudbare landbouwpraktijken, illegale houtkap en snelle ontwikkelingleiden echter tot ontbossing. De gevolgen hiervan worden niet alleen lokaal gevoeld, maar hebben wereldwijde gevolgen.

Ontbossing is wereldwijd een van de grootste bronnen van uitstoot en draagt sterk bij aan het verlies aan biodiversiteit. Schendingen van mensenrechten en conflicten over landgebruik zijn vaak gelinkt aan ontbossing.Of je bedrijf nou een kledingmerk is dat cellulosevezels inkoopt of een café dat koffie schenkt, het aanpakken van ontbossing binnen je supply chain is een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om je CO2-voetafdruk te verkleinen en ethische supply chains te stimuleren.

Veranderende wetgeving maakt bossen waardevoller

Uitbreidende wetgeving, zoals de EUDR, geeft een duidelijk signaal af: de wereldeconomie is onlosmakelijk verbonden met en afhankelijk van de natuur en de EU neemt de dubbele dreiging van klimaatverandering en natuurverlies door ontbossing serieus. Wat nietsdoen kost, maakt deze wetgeving ook duidelijk. De EU verplicht lidstaten namelijk om boetes in te stellen, waaronder geldboetes die oplopen tot 4% van de jaaromzet, ter vergoeding van de schade veroorzaakt door ontbossings-gerelateerde grondstoffen die de EU binnenkomen. Dit komt neer op een boete van €2 miljoen voor een bedrijf met een jaaromzet van €50 miljoen; een significant financieel verlies dat zowel investeerders als Chief Risk Officers zorgen zal baren.

“De EU verplicht lidstaten om boetes in te stellen, waaronder geldboetes die oplopen tot 4% van de jaaromzet, ter vergoeding van de schade veroorzaakt door ontbossingsgerelateerde grondstoffen die de EU binnenkomen.”

Ook de vrijwillige markt verandert ingrijpend. Een ‘zero-deforestation’-commitment is nu een vereiste voor bedrijven met emissies uit bosbouw, landgebruik en landbouw (FLAG) die Science Based Targets (SBT’s) hebben op gebied van klimaat. Het Science Based Targets Network vereist eveneens dat bedrijven een No Conversion of Natural Ecosystems-doelstelling opnemen in hun SBT’s voor natuurbehoud. Dit voert de druk op bij bedrijven om hun supply chains en grondstofwinning nader te onderzoeken, hun verantwoorde inkoopconnecties uit te breiden en zich te ontdoen van alle belangrijke grondstoffen die verbonden zijn aan ontbossing. Daarnaast moeten ze continu toezicht houden op en samenwerken met hun supply chain om conformiteit te waarborgen.

Zorg dat je ontbossingsbeleid aansluit bij best practices

Supply chains zijn complex en het aanpakken van ontbossing kan evenzo ingewikkeld zijn. Het Forest Positive team van Anthesis Group biedt advies en technische ondersteuning aan klanten op hun weg naar ontbossings- en conversievrije supply chains. Daarbij gebruiken we het Accountability Framework, een breed gedragen gids voor het realiseren van ethische supply chains in land- en bosbouw. Deze gids biedt duidelijke richtlijnen voor implementatie, monitoring, verificatie en rapportage over de voortgang van bedrijven bij het aanpakken van risico’s op gebied van milieu en samenleving. Het Accountability Framework is inmiddels ook geïntegreerd in toonaangevende initiatieven zoals het Science Based Targets-initiatief (SBTi) en CDP.

Het Accountability Framework is in 2019 gelanceerd door een wereldwijde coalitie van milieu- en mensenrechtenorganisaties, ook wel bekend als de AFi-coalitie. Het Framework is gebaseerd op internationale normen, good practices en brede consensus. Het vertegenwoordigt de consensus van de AFi-coalitie, evenals de verwachtingen van toonaangevende bedrijven, financiële instellingen en internationale normen.

Je partner in het versnellen van de reis naar een bospositieve toekomst

Met blijdschap kondigen we aan dat Anthesis nu door de AFi wordt erkend als Delivery Partner, wat onze nauwe samenwerking met toonaangevende experts in de natuurbescherming versterkt. Onze bospositieveexperts gebruiken de AFi Core Principles als leidraad om bedrijven in verschillende sectoren te ondersteunen bij het beoordelen, prioriteren en aanpakken van ontbossingsrisico’s, via diensten als:

  • Benchmarking: Verantwoord beleid met betrekking tot grondstofgebruik en -inkoop, en verantwoorde doelstellingen, toezeggingen en procedures benchmarken tegen het Accountability Framework om hiaten en verbetermogelijkheden te identificeren.
  • Doelen & routekaarten: Strategische, contextuele en science-based doelen stellen die bedrijven stimuleren om de ‘zero-deforestation’-doelstellingen te halen. Routekaarten ontwikkelen met duidelijke mijlpalen ter begeleiding en beoordeling van de voortgang.
  • Beleidsontwikkeling & implementatie: Verantwoord grondstofbeleidopstellen of herzien. Trainingsmateriaal creëren en systemen ontwikkelen om data van leveranciers te verzamelen, om zo verantwoord grondstofbeleiduit te kunnen voeren en te evalueren. Ontbossingsdoelen inbedden in de interne bedrijfsactiviteiten en investeringsstrategieën.
  • Betrokkenheid leveranciers: Leveranciers betrekken door middel van training, dataverzameling en activiteiten op het gebied van beleidsafstemming.
  • Monitoring & verificatie: Monitoring- en verificatiesystemen ontwikkelen en/of inzetten om ontbossingsrisico’s te detecteren en de eruit voortvloeiende data te analyseren.
  • Communicatie & voortgangsrapportage: De interne en externe communicatie ondersteunen om de vooruitgang en duurzame bedrijfsvoering uit te lichten. Transparante communicatie over de ontbossingsvrije strategie, belangrijke statistieken, initiatieven en voortgang richting de organisatie-doelen.
  • Impact op samenleving en mensenrechten: Impactbeoordelingen uitvoeren op het gebied van mensenrechten, onderzoek en due diligence, ondersteunen van klanten bij het ontwikkelen van ESG- en mensenrechtenstrategieën en ze tools geven om die uit te voeren.
  • Samenwerking bevorderen: Kansen blootleggen om deel te nemen aan multi-stakeholder-partnerschappen die verandering op alle niveaus bevorderen – van lokale gemeenschappen tot het herstellen van landschappen en transformeren van sectoren.

Ons team van experts heeft een enorme drive om het klimaatprobleem aan te pakken. Samen gaan we voor een positieve verandering. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om met ons de weg naar Net Zero te bewandelen, ongeacht waar ze zijn op hun reis. Doe je ook mee?

Neem contact op

EU-ontbossingswet En Nieuwe Transparantie-eisen: Wat Betekent Dit Voor Jouw Bedrijf? | Anthesis Netherlands (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 5671

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.