Wet betaalbare huur is aangenomen: Wat betekent dat voor jou? (2024)

WONEN

Marion Keete

25 juni, 16:15 4 minuten leestijd

Wet betaalbare huur is aangenomen: Wat betekent dat voor jou? (2)

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet betaalbare huur. Een meerderheid van 41 van in totaal 75 stemmen heeft voor de wet gestemd. Eerder stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer al in. Deze wet moet huren weer betaalbaar maken. Komende maandag -op 1 juli 2024- treedt de wet al in werking.

Door de nieuwe regels moet de huurprijs van zo'n 300.000 woningen in Nederland met gemiddeld 190 euro per maand omlaag. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken uitgerekend op basis van landelijke data. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) is de wet nodig omdat huurprijzen 'door het dak gaan die dat evident niet waard zijn'.

Dat speelt ook in Rotterdam. Mogelijk moeten huren hier nog veel meer omlaag. Uit een recent onderzoek van Rijnmond naar een Rotterdamse huisbaas bleken huurders elke maand meer dan 400 euro te veel te betalen.

Door de nieuwe wet wordt het voor huurders makkelijker om te hoge huurprijzen aan te vechten. Ook kunnen gemeenten optreden tegen verhuurders die te veel huur vragen. De gemeente Rotterdam bereidt zich voor op maatregelen.

Wat kan je als huurder met de nieuwe wet? Rijnmond zet drie veranderingen op een rij.

1. Huurders kunnen huisbazen dwingen zich te houden aan maximale huurprijzen

Als huurder sta je voortaan sterker in je recht. Voorheen gold een termijn van zes maanden na ingang van een huurcontract of zes maanden na afloop van een tijdelijk contract om de huurprijs aan te vechten. Was je te laat, dan had je pech.

Deze termijn komt te vervallen. Te hoge huren kunnen altijd worden aangevochten, ongeacht de duur van je huurcontract. Het loket om dat te doen, blijft de Huurcommissie.

Huurprijzen worden vastgesteld met een puntensysteem van het zogeheten woningwaarderingsstelsel (WWS). De grootte en kwaliteit van de woning bepaalt de huurprijs. Rotterdamse huurders kunnen via deze link checken of ze een redelijke huurprijs betalen.

Het puntensysteem, dat al gold voor sociale huurwoningen tot een huur van 880 euro, gaat ook gelden voor huurwoningen in de vrije sector tot een huur van 1.158 euro (voor nieuwbouw 1.274 euro). Hoe groter, duurder of beter geïsoleerd een huis is, hoe meer punten.

De nieuwe regels gelden meteen vanaf 1 juli voor sociale huurders die nog altijd te veel betalen. Dit gaat over huurprijzen onder de 880 euro. Dat is de zogeheten liberalisatiegrens tussen sociale en vrije sector.

Huurders die een vrije sectorhuur betalen terwijl dat een sociale huur hoort te zijn, moeten een jaar wachten voordat ze naar de Huurcommissie kunnen, ongeacht de duur van hun huurcontract. Van de wet krijgen verhuurders een jaar de tijd om de huren te verlagen.

Voor nieuwe huurcontracten gelden de nieuwe regels meteen. Teken je na 1 juli 2024 een huurcontract en vind je de huur toch te hoog, dan kan je meteen in beroep bij de Huurcommissie. Je kunt er ook een tijdje mee wachten, dat maakt niet meer uit.

2. Maximale huurprijzen gelden voortaan voor veel meer huurwoningen

Vanaf 1 juli gelden maximale huurprijzen voor veel meer huurwoningen. De gereguleerde sector wordt opgerekt tot 187 punten met een maximale huurprijs van 1.158 euro. Deze woningen vallen niet meer onder de vrije sector waarbij de huisbaas de huurprijs mag bepalen. Dit wordt ook wel het middensegment genoemd.

Voorheen was alleen de sociale huursector gereguleerd. Dat zijn woningen met een maximale huurprijs van 880 euro (op dit moment 148 punten).

Vanaf 1 januari 2025 wordt het verplicht om de puntentelling in het huurcontract op te nemen. Huurwoningen die qua grootte en kwaliteit boven de 186 punten uitkomen, zijn vrije sector.

3. Gemeente wordt stok achter de deur bij afdwingen lagere huren

Durf je een te hoge huur niet aan te vechten, dan kan je de hulp van de gemeente inschakelen. Gemeenten worden de stok achter de deur om te hoge huurprijzen aan te pakken en kunnen verhuurders die herhaaldelijk te hoge huren innen, boetes opleggen. Van de wet krijgen gemeenten nog een half jaar de tijd om voorbereidingen te treffen.

Huurders in Rotterdam kunnen een klacht indienen bij het gemeentelijke meldpunt 'Ongewenst verhuurgedrag'. Dat geldt voor sociale huurders die te veel betalen én voor huurders die na 1 juli een contract tekenen met een te hoge huurprijs. Huurders die onterecht een vrije sectorhuur betalen kan de gemeente pas over een jaar helpen.

Rotterdam laat weten vooral af te gaan op meldingen. Ook kondigt de gemeente aan 'hoge boetes' op te leggen aan verhuurders die vaker de regels overtreden.

In de wijk Carnisse in Rotterdam-Zuid loopt een aparte maatregel. Daar is verhuren zonder vergunning sinds 1 januari verboden. Deze vergunning is ingevoerd omdat in deze wijk huurders op grote schaal veel te veel huur moeten betalen. Het verplicht particuliere verhuurders zich te houden aan maximale huurprijzen. Doen ze dat niet, dan riskeren boetes die kunnen oplopen tot 90.000 euro.

Vanaf 1 juli treedt ook de Wet vaste huurcontracten in werking. Dat betekent dat het stapelen van tijdelijke huurcontracten niet meer mogelijk is - op een paar uitzonderingen na. Vaste huurcontracten worden de norm.

Wil je reageren of heb je vragen? Mail: marion.keete@rijnmond.nl

LEES OOK In Rotterdam-Carnisse vragen huisbazen nog altijd veel te hoge huren ondanks nieuwe regels
LEES OOK Huisbaas lapt veroordelingen voor te hoge huren aan z’n laars

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl

Net binnen

A4 richting Den Haag dicht na ongeval met meerdere voertuigen
Drukte bij Haringvlietbrug door kapotte slagboom na botsing voorbij
Vervelende avondspits voor vrachtwagens door kettingbotsing bij Maastunnel

Uitgelicht

DIERENAMBULANCE Kat durft niet meer van paal in water
ZORG Zorghulp geeft patiënten hun medicijnen niet, 11.000 stuks in huis gevonden
COLD CASE Michel verdween na zijn nachtdienst, 26 jaar later weet zijn moeder nog altijd van niks
OPMERKELIJK Moeder van mishandelde jongen: 'Ze hebben niet eens belletje geleld'

Meest gelezen

Auto belandt bij ongeluk op zijkant, snelweg weer open
Automobilist zwaargewond na frontale botsing met spookrijder
Doelwit explosie verhuurt zeer exclusieve auto's, eigenaar: 'Dader staat duidelijk op beeld'
Rotterdamse topcrimineel Marco Ebben raakt in Turkije gewond bij beschieting

Sport

Feyenoord neemt na zeven jaar definitief afscheid van Ramon Hendriks
Oud-Feyenoorder Kleijn gaat voor zijn kans bij Sparta: 'Haal veel motivatie uit Cristiano Ronaldo'
Middenveld Sparta krijgt met komst Baas serieus vorm
Rijsdijk kijkt uit naar tweede seizoen bij Sparta: ‘Ben een jaar ouder en wijzer’
Sparta begint het nieuwe seizoen met alle sterkhouders, maar hoe lang zijn die er nog?
Wet betaalbare huur is aangenomen: Wat betekent dat voor jou? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 5663

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.